Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség. A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség  kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.
Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Hogy is néz ki a zölddió befőtt? Sötétbarna, majdnem fekete golyók, sűrű sötét szirupban. Keményebb héj, puha belső, és félbevágás vagy felszeletelés után jól kivehető a dió szerkezete.

A zölddió-befőtt (zöld dió befőtt) valamikor még dédanyáink korában egy mindennapos csemege volt, amely éppúgy része volt az télire készülődésnek, mint az eperlekvár, az őszibarackbefőtt, vagy éppen a hordós káposzta a vegyes dobálós savanyúsággal együtt. És hogy miért? Mert egyrészt minden ház udvarán, vagy éppen a porta előtt volt legalább egy szép termetes diófa, amelyről ilyenkor június elején-közepén szüreteltek egy kevéske zöld diót, hogy abból zölddió-befőttet, zölddió-pálinkát, vagy éppen zöld-dió likőrt készítsenek.

Mikor gíűjtsűk a zöld-diót?
A zöld dió gyűjtési ideje az adott évtől függ, de általában június eleje-közepe tájára esik. A lényege, hogy a diók már minél nagyobbak legyenek, de a belsejükben még ne kezdődjön el a héj csontosodása. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha leszedünk egyet, átszúrjuk egy hústűvel, vagy kötőtűvel, és ha akadály nélkül halad át a dión a tű, akkor jó. Ugyanezt ellenőrizhetjük akár egy késsel is, ekkor vágjuk félbe a diót, és ha a kés könnyedén szeli keresztül, akkor jó.

A zöld-dió befőtt elkészítése:
Ez egy nagyon macerás, és hosszadalmas recept, de minden egyes perc munkát megér, hiszen a végeredmény egy mennyi csemege. A dolog azzal kezdődik, hogy miután beszereztük a föld diókat, alaposan megmossuk őket. Ehhez még nem, de a továbbiakhoz már kötelező egy pár gumikesztyű, mert a dió leve úgy megfogja az ember kezét, hogy az korom fekete lesz, és nem lehet lemosni, meg kell várni míg hosszú hetek alatt lekopik. Szóval, a diókat a mosás után szurkáljuk át alaposan (mindegyiket többször) egy hústűvel, vagy vékonyabb kötőtűvel. A dióból kifolyó lé nagyon fog (spriccel is), ezért vigyázzunk bútorra, függönyre, ruhánkra és a kezünkre is.
A zöld dió áztatása:
Az előkészített zöld diókat áztatni kell 10-15 napig (az ideje függ a mennyiségtől, hőmérséklettől). Addig áztatjuk, míg a diószemek feketék nem lesznek (mindegyik) és a leve már nem keserű. A vízet naponta cserélni kell, ha nagyon meleg van akkor akár 2 x is.
Ezútán a zölddiókat félpuhára főzük. A főzővízbe tegyünk fűszereket. Fahéj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, amiket én favorizálok. Ezútán szürjük le, de vízet semmikép sem öntsük ki, mert ezt a vízet tovább használjuk. A vízben olvasszunkfel cukrot. A zöldiókat tegyük egy edénybe. A cukros vízünket öntsük rá a zölddiónkra. Másnap ezt a levet le kell szűrni és további cukrot a vízben feloldani és újra a zölddióra rá önteni. Ezt több napon át meg kell ismételni, ezt nevezzük húzatásnak. Egyre sürübb a cukros leveünk és egyre jobban ráncosodik a zöld-diónk.
4-6 nap útán a diónkat a levében felfőzzük és tíszta befőttes üvegekbe rakjuk, a levével felöntjük úgy, hogy belepje, az üvegeket bezárjuk és szárazdunsztba rakjuk. Régen a dunyhával takarták be, mi stiropor boxoba rakjuk. Másnap mehetnek a spájzba a polcokra.

Szoktunk zölddió likört is készíteni, hiszen nem rohanhatunk minden aprósággal a háziorvoshoz. De az itt felhasznált zölddiót is tovább hasznosítjuk:
 
Amikor leszürtük a zölddió-likőrt, és olyan ínycsiklandozóan finom illata volt a hátramaradt fűszereknek és dióknak, hogy nem volt szívem kidobni. A zöld-dió likőrhöz nem kell a visszamaradt “cucc”. Mivel azonban sehogyan sem vitt rá a lélek arra, hogy kidobjam, támadt egy olyan ötletem, hogy a zölddió-likőrből visszamaradt fűszerekkel és diókkal főzöm a pálinkás zöld-dió lekvárunkat:   https://tamaspince.com/termek/palinkas-zold-dio-lekvar/
Egészségetekre!