A Balaton vize ma olyan tiszta, hogy az a tengerekkel és óceánokkal mérhető össze. Ezt az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet és a vízügyi hatóságok munkájának köszönhetjük. De mit mond a szakember? Vajon iható a Balaton vize?

A hetvenes években az algák elszaporodtak, nem volt ritka az algavirágzás, és a szennyvíz problémája sem volt megoldott. Ám az intézet munkatársai által a vízügyi hatóságokkal együttműködésben kidolgozott részletes, a Balaton állapotának javítását célzó munkaterv megvalósításától kezdve semmilyen szennyezett víz nem ömlik többé a magyar tengerbe. Ezen kívül elindították a biológiai víztisztítást Zalaegerszegen, illetve beindították a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerét. Ennek a három lépésnek pedig meg is lett az eredménye. 

A KLÍMAVÁLTOZÁS A BALATONT SEM KÍMÉLI

„A klímaváltozás befolyással lesz a Balaton jövőbeni vízminőségére. Egyrészt a víz felmelegedése és a vízszint csökkenése kedvez az algák szaporodásának, és az idegenhonos, trópusi, szubtrópusi eredetű algáknak – nem tudhatjuk, melyik madár hoz a lábán egy új, invazív algafajt – kimondottan kedvez majd a felmelegedő víz. A klímaváltozás másik jellegzetessége, a hirtelen kialakuló heves zivatarok a tavak környezetéből, a településekről belemoshatnak a vízbe olyan szennyező anyagokat, amelyek egyébként nem kerülnének bele” – mondta a szakember.