Mivel még hosszan tart a csípős, zimankós idő, érdemes a szervezetünket alaposan felvértezni a betegségek ellen. Itt az ideje tehát egy igazán részletes téli gyógynövényes összeállításnak. Ha pontosan ismerjük a gyógynövények hatásait, nem kell az első köhintéskor feltétlenül a gyógyszerekre, antibiotikumokra voksolnunk, választhatunk szelídebb gyógymódot is. Ráadásul a gyógynövényekre nem csak teaként érdemes gondolnunk, de több közülük gargalizáláshoz, inhaláláshoz, immunerősítő fürdőhöz is alkalmas.

Immunrendszerünk támasza a közismert C-vitamin. E vízben oldódó vitamint szervezetünk nem képes tárolni. Fogyasszunk rendszeresen csipketeát! A C-vitamin hőre érzékeny, ezért 5-6 órás hideg vizes áztatással készítsük teáját.

Ha reggelente kapar a torkunk, ha nehezünkre esik a nyelés, valószínűleg egy jó kis torokgyulladást szedhettünk össze. Szerencsére számos gyógynövényünk van a torok fertőtlenítésére, a gyulladás csökkentésére. Ilyen például az apróbojtorján, mely gyógyteaként is nagyszerű, emellett flavonoid-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású, valamint gargalizálásra is tökéletes. A mezei kakukkfű és a fürtös menta szintén kiváló fertőtlenítő hatással bír. A szurokfű teáját is ihatjuk torokgyulladás ellen, csak arra  vigyázzunk, hogy ne forrón, hanem langyosan fogyasszuk, kiadós gargalizálás után.

A bodza vagy a citromfűlevél tea izzasztó hatása sokat segít megfázás esetén, két csésze gyógytea „kiizzasztja a náthát”. Az izzasztással méregtelenítjük a szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Köhögésre, rekedtségre talán a bodza a legjobb: teája oldja a lerakódást, és köptető hatású. A rekedtség megszüntetésében és a köhögés csillapításában a szurokfű tea is hasonlóan hatásos, de fontos, hogy mindig langyosan fogyasszuk, ne forrón! Az előbb már említett fürtös menta is rendkívül hatékonyan szünteti meg a köhögést. A kakukkfű, amellett, hogy jelentősen enyhíti a tüneteket, immunrendszerünket is jobb teljesítményre ösztönzi. Előfordul, hogy a köhögés nem múlik el, hanem makacsul megmarad. Ilyenkor nagy segítség Gyuri bácsi Tüdőfűleveles teakeveréke, mely tisztítja a légutakat, köhögéscsillapító és köptető hatású.

Arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás esetén a diólevéltea lesz a megmentőnk: Gyuri bácsi szájöblögetésre, külsőleg pedig borogatás formájában is ajánlja alkalmazását. Arcüreggyulladásnál vegyünk a szánkba diólevélteát, öblögessünk vele alaposan, majd köpjük ki, nem muszáj meginni. Éjszakára borogathatjuk is az arcunkat vele. Homloküreg-gyulladás esetén az orrüregbe kell kerülnie a diólevélteának: ehhez Gyuri bácsi váltott orrlyukas orröblítést ajánl. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a Kamillás teakeverék is fogyasztható napi 1-3 csészével étkezések között, és jelentős illóolajtartalma miatt inhalálásra is alkalmas.

 

Tamás természetesen más!