Alkossunk új világot, vagy mentsük meg a mostanit?

Miért olyan fontosak a vadméhek az ökoszisztémában

Közép-Európában több, mint 500 méhfaj él. Különbséget teszünk mézelő (házi) méh, művészméh, bembicini, ősméh, krajnai méh, bányászméh, és dongó között. A mézelő méh kivételével az összes többire vadméhként hivatkozunk.

A mézelő méhekhez hasonlóan a vadméhek is porozzák a növényeket. Ha nincsen méhkaptár a közelben, a vadméhek és a dongók veszik át a kerti növényeink, mint például a bogyós bokrok, almafák vagy napraforgók beporzásának feladatát.

A legtöbb vadméh egyedül él. Csőszerű fészket építenek maguknak a magasabb növényi szárakra, korhadt fákon, növényi anyagokon. De boldogan költöznek be a falban található lyukakba is.

A vadméhek a meleget szeretik. A házakhoz a hőkibocsájtásuk miatt vonzódnak. Az emberektől nem félnek. Csodálatos megfigyelni őket, mivel abszolút nem mutatnak agresszív viselkedést.

Sajnos a veszélyeztett rovarfajok között kell számon tartanunk őket. Az elmúlt 20–30 év során a populációjuk meredeken zuhanni kezdett. Ennek az oka, hogy nem találnak elegendő táplálékot, és hogy megritkult a szaporodásra és telelésre alkalmas hely a számukra.

„Alkossunk új világot, vagy mentsük meg a mostanit?”

Számos ok rejtőzhet a méhek csökkenő száma mögött, a fő bűnös nagy valószínűséggel mégis az intenzív mezőgazdaság, különösen az egyes növényvédőszerek alkalmazása.

Hatása az élelmiszerkészletre

A méhek felelősek a legtöbb gyümölcs- és zöldségállomány beporzásáért. Segítségük nélkül a termények akár egyharmada is eltűnhet. Méhek nélkül búcsút inthetnénk a mandulának, almának, sárgabaracknak, áfonyának, epernek, uborkának, cukkininak, és még sorolhatnánk. Az élelmiszerkészlet ilyen szintű visszaesése nagy gondot jelentene a népesség fenntartásában.

Negatív hatása a vadvirágokra és az állatokra

Megközelítőleg 250 000 fajta virág függ a méhek segítségétől. Ezek nélkül a lenyűgöző rovarok nélkül számos vadvirág és más növény nem tudna szaporodni. Mivel a virágok és bogyók jelentik a legfőbb táplálékforrást a rovarok, madarak és kisebb emlősök számára, ezért az ő túlélésük is a méhektől függ. A zsákmányállatok állományának csökkenése hasonló hatással lenne a nagyobb ragadozókra is.

A világ méz nélkül

Bár az előbb felsorolt okok is elég riasztóak, érdemes belegondolni, hogy mihez is kezdenénk az emberiség legősibb természetes édesítője, és annak pozitív hatásai nélkül. A következő oldalon kiderül, miért fogyatkozik a világ méhállománya, és mit tehetünk ezellen! 

A természetes élőhely pusztulása

A városok és a mezőgazdasági földterületek terjedésével módszeresen hozzájárulunk az erdők, füves területek, szántóföldek és élősövények, ezáltal a beporzók természetes élőhelyének irtásához. A vadméhek mellett számos növény- és állatfaj állományának csökkenésének is ez az oka.

Támogasd a helyi és a természetes gazdálkodókat

Mivel a méhállományok csökkenésének legfőbb oka a rovarölő szerek használata, ezért az első logikus lépés a természetes gazdálkodás támogatása. A gazdák az évszakokkal és a természettel összhangban termesztik a növényeket, a káros rovarölők használata nélkül, ezzel támogatva a méheket és a biológiai sokszínűséget. Vásároljunk a kisebb helyi gazdaságokból, ahol a szezonális zöldségek és gyümölcsök kevés vagy szinte semmilyen vegyszerrel nem találkoznak! 

Ültessünk méhbarát virágokat és cserjéket

Vonzzuk be kertünkbe ezeket a pótolhatatlan rovarokat színes növényzettel! Nemcsak szemet gyönyörködtető látvány egy színpompás kert, de a virágok színei pazarul mutatnak a konyhában is, ráadásul az ételekhez mindig a legfrissebb, házi fűszernövényeket használhatjuk. Ha helyszűkében vagyunk, próbáljunk ültetni az erkélyre, ablakba helyezett virágládákba vagy függőkosarakba – a méhek a kis segítséget is megköszönik! Egy brit méhészeti társaság szerint ideális növények például a galagonya, babér, lonc, orgona, rozmaring, levendula, fukszia és a hortenzia. 

 

Tamás természetesen más!