Házi készítésű termékeinknél, épp úgy mind borainknál, a minőséget és természetességet tartjuk legfőképp szem előtt. Ezért nem használunk szintetikus tartósítószert, mesterséges színezőanyagot, ízfokozókat és aromákat sem.

A legtöbb feldolgozott termék alapanyagát magunk termesztjük, vagy vadon nő. Csak ezeket használjuk fel. Ahol pedig az alapanyagot be kell szerezzük, mint például a citrom zselé, igyekszünk kezeletlen, ökológiai termesztésből származó alapanyagot felhasználni.
Mi a Tamás pincénél nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre is, mivel úgy véljük, hogy mindenkinek hozzá kell járulnia ezen a téren is azzal, amit megtehet, s lehet, hogy ez egy-egy csepp csak a tengerben, de hát sok kis csepp alkotja a Balatont és az óceánokat is.

Ezt a környezetbarát szemléletet jelképezi címerállatunk is, a feketerigó.

Milyen lépéseket tettünk és teszünk e téren?

2012 pincészetünket és otthonunkat megújuló energiák kihasználásával tettük környezetbaráttá. Mind az áram és melegvíz ellátását a napenergia segítségével fedezzük egész évben. Itt szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a napelemek megvalósítása nem pályázati pénzekből valósítottuk meg, hanem önerőből!

Fokozatosan áttértünk a kímélő ökólogiai művelési módra. Ezért már több mint egy évtizede nem használunk műtrágyát, drasztikus mérgeket sem. A következetes munkánk gyümölcse, hogy a növények immunrendszere megerősödött, és így sokkal kevesebb permetezés is elég. Az elmúlt 5 évben a permetező szereket 70%-kal csökkentetük, még olyan évjáratban is, mint 2010.

Újrahasznosított (recycling) papírt használunk csomagoló anyagként.

Próbálunk regionális beszállítókkal együtt dolgozni, így támogatva mind a környezetet, mind más helyi termelőket.

Minden háztartásigép vásárlásánál elsődleges szempontnak tekintjük, hogy környezetbarát gép legyen.

Évről évre, tavasztól őszig itatókat helyezünk ki a madarak számára, hiszen ők a mi napszámosaink, ezért érdekünk, hogy minél több fészkeljen közelünkben. Gondoskodunk fészekrakó helyekről is, valamint bokros területekről, ahol elbújhatnak, vagy akár otthonuknak is kialakíthatják. Mivel madaraink kordában tartják szőlőinkben a károsítókat, ezért már nem használunk rovarírtószereket.

A szőlőben végzett következetes kézimunkának köszönhetően a szél könnyen átfújja a sorokat, és így párás időben nem tudnak egykönnyen megtelepedni a gombabetegségek. Mindemellett az időben elvégzett levelezéssel is meg lehet takarítani egy-egy permetezést, és ennek környezetünk látja hasznát.

A pincénkben úgy készül a bor, mint ezelőtt száz vagy kétszáz éve, tehát fahordóban erjednek és érlelődnek a borok. Nincsen csillogó-villogó technika vagy technológia, mert alapelvünk az, hogy a szőlőben készüljön a bor. Maga a pince is több mint 227 éves.

Természetesen a pincében sem használunk sem fajélesztőket, fajélesztő tápsókat, erjesztési finomítókat, erjesztési aktiválókat, stabilizálókat, tanninokat, enzimeket, színezékeket, finomítókat, aromafokozókat, stb. hogy csak néhányat említsünk a ma megengedetten használt “vegyszarokból”, amelyek ma már sokszor génmanipulált készítmények. Ezekről a szerekről szinte egyáltalán nincs föltérképezve még, hogy milyen hatással vannak a környezetre, emberekre.

Ezért boraink sem téveszthetők össze a tömegborokkal.

Csomagoló anyagunk kiválasztásánál is elsődleges szempont a környezetbarát csomagolóanyag, ezért tasakjaink, dobozaink nem plasztikból készülnek, és nem is műanyaggal bevont papírtasakok, hanem újrahasznosított klór- és ólommentes papírtasakok.