A szódabikarbóna előnyei a bio szőlőültetvényekben.
 
Immer több mint 12 éve használjuk a szódabikarbónát a szőlőinkben és a kertünkben. Így itt szeretném néhány tapasztalatomat megosztani.
 
Az utóbbi években a természetes és környezetbarát módszerek használata erőteljesen elterjedt a mezőgazdaságban. Különösen a szőlőművelés területén a termelők alternatívákat keresnek a vegyi növényvédő szerek és permetezőszerek helyett, hogy egészséges és fenntartható szőlőültetvényeket műveljenek. Az egyik ilyen alternatíva a szódabikarbóna, egy sokoldalú termék, amely hatékony permetezőszerként bizonyította magát a bio szőlőültetvényekben. Itt részletesebben ismertetjük tapasztalatainkat a szódabikarbóna előnyeit és alkalmazásait a borászatunkban.
 
A szódabikarbóna környezetbarát permetezőszerként:
A szódabikarbóna egy természetes termék, amelyet nátrium-bikarbonátból állítanak elő. Nem mérgező, biológiailag lebomlik, és nem károsítja az embert, az állatokat vagy a környezetet. A hagyományos vegyi permetezőszerekkel szemben a szódabikarbóna (kaiser natron) ahogy a németek nevezik, fenntartható alternatívát nyújt a szőlőültetvények kártevőinek és betegségeinek elleni küzdelemben.
 
A szódabikarbóna előnyei a bio szőlőültetvényekben:
Védelem a gombabetegségek ellen: A szódabikarbóna hatékonyan védi a szőlőültetvényeket olyan gombabetegségek ellen, mint a lisztharmat és a szürkepenész. Megakadályozza a gombák növekedését és terjedését, mivel megnöveli a levelek felszínének pH-értékét, ami számos gombafaj számára kedvezőtlen körülményeket teremt.
 
Segíti a növények egészségét: A szódabikarbóna rendszeres alkalmazásával erősítik a szőlőtőkék ellenálló képességét. A permetezőszer támogatja az egészséges levelek növekedését és elősegíti a fotoszintézist, aminek végeredményeként jobb minőségű szőlőszemek érnek.
 
Természetes alternatíva a vegyi permetezőszerek helyett: A szódabikarbóna lehetővé teszi a termelők számára, hogy elkerüljék a vegyi növényvédő szerek használatát

A növényvédő szerek és rovarölő szerek gyakran drágák és általában teljesen feleslegesek. A nátrium-hidrogénkarbonát viszont olcsó titkos fegyverként használható a kertben.

A nátrium-hidrogénkarbonát azaz a szódabikarbóna manapság már nem divatos. De különösen a háztartásban a nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3) igazi mindenes. Ráadásul a fehér por olcsó és rendkívül hasznos. A nátrium-hidrogénkarbonát tisztítószerként és a szagok semlegesítésére használható, és a főzésben és a sütésben is segít. A szódabikarbóna a kertben is igazi titkos fegyverként használható.

Használjon nátrium-hidrogénkarbonátot a kertben kártevőirtó szerként: Gombák elleni küzdelem

A hobbikertészeknek azonban érdemes néhány tanácsot megszívlelniük a használata során. Amikor a szódabikarbónát vízzel keverjük, szén-dioxid szabadul fel. A fogyasztók ezt kihasználhatják a kertészkedés során.

A nátrium-hidrogénkarbonát természetes gombaölőszerként használható a kertben. Az olyan gombás betegségek, mint a lisztharmat vagy a szürkepenész könnyen kezelhetők nátrium-hidrogénkarbonáttal. A fertőzés súlyosságától függően két-öt evőkanál szódabikarbónát kell feloldani fél liter vízben. Egy szórófejes flakon segítségével a szódavíz-keveréket naponta többször permetezzük a beteg növényi részekre, amíg a fertőzés el nem múlik.

Natron mint csodaszer a levéltetvek, hangyák és csigák ellen a kertben

A fehér por környezetbarát módon is használható a levéltetvek ellen. Ehhez egy kevés szódabikarbónát oldjunk fel egy liter vízben, és töltsük egy szórófejes flakonba, majd nagyvonalúan vigyük fel a fertőzött növényekre, nem megfeledkezve a levelek aljáról sem.

A hobbikertészeknek azonban óvatosnak kell lenniük az adagolással, mert a túl magas nátrium-hidrogénkarbonát-koncentráció károsíthatja a növényeket, és levélégéshez vezethet.  Egy liter vízhez legfeljebb öt gramm nátrium-hidrogénkarbonátot kell adni. Ez körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

Csodaszer a kertben: Natron segít a kártevők ellen természetes módon, vegyszerek nélkül

Általánosságban azonban a hobbikertészeknek ügyelniük kell arra, hogy csak felhős napokon vagy az esti órákban permetezzék a növényeket. A napsugarak ugyanis megégethetik a leveleket.

A nátrium-hidrogénkarbonátot hangyák és csigák ellen is lehet használni. Ehhez a szódát hígítatlanul szórjuk a kertbe. A hangyák ellen közvetlenül a hangyaútra lehet szórni, mert a rovarok számára mérgező. A kertben lévő kártevők ellen tehát nem feltétlenül kell vegyszereket használni.

Nátrium-hidrogénkarbonát a kertben: A házi szer megváltoztathatja a talaj pH-értékét

A nátrium-bikarbonátnak van egy másik hasznos tulajdonsága is, amely a kertészek számára érdekes lehet. A szódabikarbóna semlegesíti a savakat és a keményítőt. Ha nátrium-bikarbonátot alkalmazunk a savas talajra, megváltoztatjuk annak pH-értékét.

A begóniáknak vagy a muskátliknak lúgos szubsztrátumra van szükségük talajként az egészséges növekedéshez. Itt hasznos lehet a nátrium-bikarbonát célzott hozzáadása. Egyszerűen adja a fehér port a vízhez. 

Tamás Ervin