Az antioxidáns vegyületek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, így hatékonyan védenek a krónikus betegségek, Ilyenek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések ellen.

Szabadgyökök termelődnek külső környezeti hatások UV-sugárzás, légszennyezettség, a kártékony kémiai reakciók. A nem megfelelő életmód: a helytelen táplálkozás, a dohányzás és a mozgásszegény életvitel, valamint a stressz hatására. Ezek semlegesítésére képződnek az antioxidáns molekulák is a szervezetben, ám pótlásukról és megerősítésükről neked is gondoskodni kell.

Mivel a szabadgyökök károsítják a sejteket (a DNS-t is), túlzott mértékű jelenlétüka szervezetben növeli a krónikus betegségek, a rák kialakulásának kockázát, és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

Az antioxidánsok a sejtek védelmezői

Szervezetünk folyamatosan küzd a szabadgyökök ellen saját maga termelt enzimek, valamint a táplálékkal bevitt antioxidánsok segítségével. Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe.

Kiválló antioxdiáns források: Szőlőmag, Kék szőlő, áfonya, szeder, fekete ribizli, cékla, articsóka, petrezselyem, gránátalma, kurkuma, zöld-tea, kakaópor (lehetőleg a nem cukrozott).

Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le még 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását. Ő már akkor kimondta, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Óriási erő egy kicsi magban! Belsőleg gyulladáscsökkentő, élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az érelmeszesedést. Külsőleg alkalmazva rugalmassá teszi a bőrt, ránctalanít. Fogyaszthatjuk joghurtban, kefírben, turmixban, müzliben, smoothiban. Napi 3-5 g ajánlott. Készíthetünk vele arcpakolást is.