A mezőgazdaság, szőlészet és a kertészet igyekszik a nap energiáját minél optimálisabban kihasználni a magasabb, jobb terméshozam, mínőség érdekében. Erre olyan technikákat alkalmaz, mint üvegház, melegágy a vetés vagy a szőlőültetvény tájolása, a sorok közötti optimális távolság, illetve a növények megfelelő keverése, kiválasztása. Bár a napsugárzást általában mint korlátlan erőforrást tartjuk számon, a kivételek, mint például a kis jégkorszak jelzik annak valódi fontosságát a mezőgazdaság számára. Fontos azt is megjegyezni, hogy a napenergiát a mezőgazdaság, állattenyésztés nem csupán növénytermesztésre használja, hanem olyan dolgokra is, mint például vízpumpálás, vízmelegítés, szárítás vagy csirkekeltetés. Az élelmiszeripar használja a napenergiát aszalásra, tartósításra, többfajta ilyen aszaló van magyar kereskedelmi forgalomban.

Mi is az elsők között telepítettünk csopakon napelemeket áram előállítására és napkollektorokat melegvíz előállításra. A szobanforgó aszalót, szárító is alkalmazásban van nálunk, nem is használunk olyat amely árammal működik. A sok fűszernövényt, gyógynövényt, szőlőmagot és héjat tudjuk így megszárítani. 

Mi Csopakon el vagyunk kényeztetve ami a napsütéses órák számát tekinti és ha hozzáadjuk a tórol visszaverődő plussz napfényt biztossan vezetünk* Magyaroroszágon belül ebben is. Tehát kár lenne ezt az adottságot nem kihasználni. Persze ez azt is jelenti, hogy csapadékban viszont szegényebbek vagyunk, ami hósszútávon a növénytermesztésben biztos fejtörést fog okozni. De hát ami az egyik oldalon nagy előny az a másik oldalon kiegyenlítődik.

*Hogy még miben vezetünk Csopakon? Hát kedves olvasó nálunk terem és készül az ország legjobb Olaszrizling bora! Aki nem hiszi jöjjön Csopakra és bizonyosodjon meg róla, számos pincénél igazolni fognak engem. 🙂

Tamás természetesen más!