A csalánlé mellett más növényekből is lehet permetezőszer készíteni, amelyek segíthetnek a kártevők és betegségek elleni védekezésben. Íme néhány példa:
 
– Fokhagyma permet: aprítsunk fel 3-4 gerezd fokhagymát és áztassuk be 1 liter vízbe egy éjszakán át. Szűrjük le a folyadékot és adjunk hozzá 1 teáskanál mosogatószert. Permetezzük vele a növényeket hetente egyszer vagy kétszer. A fokhagyma permet hatásos lehet levéltetvek, pajzstetvek, lisztharmat és peronoszpóra ellen¹.
– Csalán-tea: szedjünk friss vagy szárított csalánt és forrázzuk le 1 liter vízzel. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Permetezzük vele a növényeket hetente egyszer vagy kétszer. A csalán-tea táplálja a növényeket és segít megelőzni a klorózist (sárgulást)².
– Olaj permet: keverjünk össze 1 csésze növényi olajat 1 evőkanál enyhe folyékony szappannal. Adjunk hozzá 2-8 teáskanál ebből a keverékből 1 liter vízhez és permetezzük vele a növényeket. Az olaj ebben a permetben megfojtja a rovarokat, ezért hatásos lehet levéltetvek, tripszek, atkák és pajzstetvek ellen³.
 
Ezek a növényi permetezőszerek természetes és környezetbarát alternatívák lehetnek a vegyi anyagokkal szemben. Próbáljuk ki őket és figyeljük meg az eredményt.
 
Tamás Ervin
Tamás természetesen más!