Játékosan tanulni!

Régen összejöttek a családok szüret, disznóvágás, házépítés, névnap, karácsony idelyén.  

Aki tudott segített szüretkor, a gyerekek élvezték a felnőttek élcelődését, viccelődését. Rohangáltak, jó levegőn voltak, néha segítettek is és persze közben tanultak. Hogy kell a szőlőt megművelni, feldolgozni, egyik másik gépet megjavítani stb.

Mára sajnos a politika által meghozott téves döntések ezeket a békés együttléteket szétverték. Ma attól kell tartani, hogy komoly büntetés jár azoknak a családtagoknak akik segítenek. Mert hát akkor Ők feketén dolgoznak, bár ez a segítség a szabadidejükben történt régen is, ma is. Nem lett tőle kevesebb az ország, de a lakói nagyobb tudásuak. Rálátásuk, tapasztalatuk nagyobb volt!
Ma már a vidéken élő gyermekek sem tudják, honnan jön a tej valójában. Kevesen láttak tehénfejést, lópatkolást, tojáson ülő kotlóst élőben, de szüreten is egyre kevesebben jártak, milyen finom és egészséges a frissen préselt szőlő leve mára már csak a kiváltságosok tudják.

Szerencsére van azért kivétel, baráti körben is vannak családok akik összejönnek, gyümölcsöt szednek és feldolgoznak, kenyeret sütnek közösen és közben tudást adnak át a fiataloknak.

folytatás következik.