„Hippokratész bora” – A gyógyító gyomorkeserű

A gyomorkeserű valójában áztatott gyógynövények kivonata. Az a dolga, hogy egy kiadósabb étkezés után elősegítse az emésztést. Gyógyszerként régóta alkalmazzák, élvezeti értékét azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel.

Hippokratész, a modern orvostudomány megalapítója a túlterhelt gyomor tehermentesítésére alkohollal vegyített árpát, mézet és különféle gyógynövények keverékét, azaz egyfajta gyomorkeserű alkalmazását ajánlotta. Kortársai megfogadták tanácsát az ókorban az emésztés elősegítése érdekében gyakran fogyasztottak bort vagy sört, amelyet mézzel, szegfűszegfűszeggel és egyéb fűszerekkel tettek még hatásosabbá. Nagyobb lakomák után előszeretettel koccintottak az úgynevezett „Hippokratész borával”. Mivel az egyszerű emberek nem engedhették meg maguknak a borba kevert drága összetevőket, ezért jobbára azt tettek bele, ami számukra is könnyen elérhető volt: gyümölcsöket, magvakat, háncsokat, elterjedtebb gyógynövényeket, rózsa és ibolya szirmokat. A középkor hajnalán a szerzetesek egyre többet foglalkoztak – ma úgy mondanánk – a természetgyógyászattal. Saját herbáriumaikban nevelték a különféle gyógyfüveket, a terményeket kiszárították, majd feldolgozásuk után ősi titkos receptek alapján gyógyításra alkalmas szereket, köztük gyomorkeserűket is előállítottak belőlük. Nem véletlen, hogy a második világháború végéig a gyógyfüvekből készített alkoholos italokat szinte kizárólag kolostorokban vagy otthon, régi családi receptek alapján készítettek. Később a nagyipari termelés következtében megkezdődött a gyomorkeserűk valódi dömpingje. Igaz, a titok ettől még megmaradt, hiszen a gyártók a mai napig féltve őrzik a recepteket.

Nyáron szódával a legjobb

Nem kell azért elfeledkeznünk a gyomorkeserűk élvezeti értékéről sem,– különösen nyáron. Szerencsére a nagy melegben sem kell lemondanunk a keserű íz élvezetéről, hiszen egy jó pohár Bittero szódát szinte bármikor megihatunk. Nem csupán hűsít és felfrissít, hanem háborgó gyomrunkat is megnyugtatja, így jótékonyan befolyásolja közérzetünket.