Az érzékszervek szerepe

A nyelv, a szájpadlás és a torok több ezer olyan ízlelőbimbóval van ellátva, amelyek a kémiai kötésekre érzékenyen reagálnak. A legtöbb ízlelőbimbó a nyelvhegyen és a nyelv szélein van. Ember és ember között meglehetősen nagy a különbség az ízlelőbimbók számát illetően. Van, akinek 100 jut egy négyzetcentiméterre, de van olyan is, akinek 400. Attól függ, hogy mennyit örökölt. Minél több az ízlelőbimbó, annál élénkebben reagál valaki az erős fűszerekre.
Életünk során folyamatosan csökken az ízlelőbimbók száma, s ezt a folyamatot nem lehet megállítani.
Nyelvünk négy íztartományt tud érzékelni: az édeset, a savanyút, a sósat és a keserűt. Finomabb árnyalatok megkülönböztetésére nem képes a nyelvünk. Viszont a nyelv ízlelőbimbói nemcsak ízeket észlelnek, hanem érzékelik a bor hőmérsékletét, bársonyosságát, viszkozitását, stb.
Az orr – pontosabban az orrnyálkahártya – a nyelvnél lényegesen érzékenyebb szervünk. Kb. másfél millió szaglóbimbóval rendelkezik, s ezek rendkívül sok szagot és szagárnyalatot képesek megkülönböztetni. Ez is különbözőképpen fejlődött ki egy-egy embernél, és számuk szintén csökken az élet során. A szaglást különben lehet fejleszteni gyakorlással.

Tamás természetesen más!