Zöld-dió befőtt

Ezt a finom csemegét is kiválasztották a Dubaji világkiállításra, nem csak eladásra kínálják, de a konyhán is használják Baluka Tamás felügyelete alatt.  Tudjuk, hogy még sokan résztvettek, vesznek ebben a projektben és így a Magyar konyha ismét bizonyít, hogy a legjobbak közé tartozik a világon.

A zöld-dió befőttet csak korlátozott mennyiségben tudjuk készíteni, hiszen csak 7 db  diófánk van, és zöld-dió lekvárba és a zöld-dió szörpbe is kell jutnia. Apukám készít kevés zöld-dió likőrt is, de csak szigorúan saját fogyasztásra. hmm. A zöld-dió befőttet, amit az idén készítettünk, mind a Dubaji világkiállításra került.

Sokan nem ismerik ezt a régi, de finom csemegét. Magas vastartalmával és sok más beltartalmi értékével ma már Magyarországon is elismert gyógynövény a zöld-dió.

Mi előszeretettel fogyasztjuk finom lágy kecskesajthoz. Talán számomra nincs is jobb párosítás, mint egy fincsi krémes kecskesajt néhány finom reszelt zöld-dió forgáccsal. De mások esküsznek, hogy egy finom fagylalton az igazi. Biztos jó az édes-keserű ízek keverése, hiszen így felerősítik egymást.

Sokáig szállítottuk a Costes étterem részére, Miguel a Michelin csillagos szakács, amikor nálunk járt, rögtön beleszeretett és az Ő kérésére különleges fűszerezéssel készítettük, mert így tudta jól az ételkölteményeiben beilleszteni.

Szerintem apróra vágva egy-egy salátának is különleges alaphangot ad, de grill zöldégekhez is jól el tudom képzelni. 

Tamás természetesen más!