A kevés napfény, a hideg, a túl rövid nappalok vagy a mozgáshiányos hónapok miatt leszünk télen gyakran betegek? Esetleg az étkezésünk változik vagy a higiéniára nem fordítunk kellő figyelmet?

Az őszi-téli időszakban előforduló nátha vagy más néven meghűlés kapcsán könnyen gondolhatunk arra, hogy a gyakori betegség oka a zord időjárás, a hideg levegő.

A hideg időjárás és a rövid, borús nappalok bárkit könnyen lehangolttá tehetnek. A mindennapokban átélt stressz pedig további kihívást jelent immunrendszerünk számára.

Mivel a külső körülmények adottak, télen a hideg ellen nem sokat tehetünk, a hangsúlyt inkább arra kell fektetni, hogy az immunrendszer működését támogassuk. Ehhez fontos a rostdús, fehérjében gazdagabb táplálkozást, a bélflóra egészségének megőrzése. Továbbá a vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kellő mennyiségű bevitele.

Az egészséges bélflóra az immunrendszer alapja, ezért kerülni kell a felesleges antibiotikum szedését, és ha szükséges probiotikumokkal támogatni a működését. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok közül az antioxidánsok, A- és E-vitamin, polivitaminok, szelén, cink ajánlható, de érdemes a természet patikáját is segítségül hívni:

A gyomorkeserűket a hosszú élet elixírének is nevezik. A keserűk állnak a legközelebb a természetben található gyógyító füvekkel készült régi receptekhez és orvosságokhoz, így tehát ezek az egész világon igen nagy hagyományokra tekintenek vissza, és ma is hatalmas a népszerűségük. Alapvetően a gyomorkeserű egy tinktúra, vagyis a gyógynövények kivonata, így hatásosak a betegségek elleni védekezésben.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a jókedvről sem, ami elsőre talán furcsán hangzik, de szintén hatásos fegyverünk lehet a kórokozókkal szemben. Irodalmi adatok is alátámasztják a stressz negatív hatását, A stressz mellett a kialvatlanság is fokozhatja a betegségekre való hajlamot. A napjainkat ezért próbáljuk meg úgy beosztani, hogy jusson elég idő pihenésre, testi-lelki feltöltődésre!

Itt szeretnénk egy receptet megosztani, ami talán segít a téli nyirkos hideget feledtetni és még mosolyt is csal az arcunkra.

Csopaki Huncutka

hozzávalók 2 fő részére:

25 ml Elixír szörp
25 ml Bittero
50 ml Diszóság pálinka
35 ml gin
100 ml szóda

Tégy jégkockát a shakerbe, add hozzá az Elixírszörpöt, Bitterot, pálinkát és a gint.
Rázd jól össze, töltsd a poharakba szűrön keresztül, add hozzá a szódát és díszítsd rozmaringgal, málnával, áfonyával.

az egészségünkre!

Tamás természetesen más!