A szőlészet olyan iparág, amely hagyományokkal és kézművességgel van átitatva. Bár a modern technológiák ma már fontos szerepet játszanak a szőlőültetvényeken, sok szőlész nosztalgiával gondol az ódon szőlőtraktorok korára vissza. Itt szeretném közelebbről megismertetni ezeknek a történelmi járműveknek a történetét és báját, valamint kiemelni jelentőségüket a szőlészetben.
 
A szőlőtrakik története:
A szőlőművelés kezdetén a szőlőültetvényeket gyakran kézzel vagy állatok segítségével művelték. Az iparág mechanizálódásával olyan speciálisan kialakított traktorok jelentek meg, amelyek megkönnyítették a munkát a szőlőültetvényeken. Ezek az ódon traktorok kompaktabbak, fordulékonyabbak és könnyebbek szántóföldi rokonaiknál. Kifejezetten a szőlészet igényeire tervezték őket.
 
A szőlőtraktorok bája:
Az gépmatuzsálemek egyedi bájjal rendelkeznek, amely vonzza a borrajongókat és a nosztalgiával foglalkozókat egyaránt. Rusztikus megjelenésük és masszív szerkezetük a szőlészet hagyományos kézművességét testesíti meg. Lassú és óvatos mozgásuk a kézi munka időszakát idézi, amikor a szőlőmunkát még kézzel végezték. Ezek a régi Weinbergschläper ahogy a németek hívják őket a természettel való összekapcsolódás és a szőlészet hagyományos értékeinek szimbóluma.
 
A traktorok jelentősége a szőlészetben:
A mezőgazdasági technológia fejlődése ellenére a rögi 40-50-60 éves gépeknek még mindig van bizonyos jelentősége a szőlészetben. Néhány szőlőtermő régiókban speciális feladatokra használják őket, például meredek szőlőültetvények szántására vagy a termés szállítására keskeny utakon. Emellett nosztalgikus hangulatot teremtenek és megcsodálhatók különféle rendezvényeken és borünnepen.
 
Gépmatuzsálemek restaurálása és megőrzése:
Sok szőlésznek nagyon fontos a régi traktorok megőrzése és restaurálása. Ezek a járművek nemcsak a szőlészet történelmének részei, hanem egyúttal a múlt emlékei is. A hajdani mechanikai masinák  restaurálása kézügyességet és elkötelezettséget igényel, de az eredmény egy élő történelem darabja, amelyet megcsodálnak és nagyra értékelnek.
 
Az ódon traktorok izgalmas szőlészeti vonatkozása a hagyományhoz és a természethez való kapcsolódást hangsúlyozza. Annak ellenére, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, sok szőlész szívesen emlékszik vissza az régi traktorok korszakára, és értékeli bájukat és jelentőségüket. Az ilyen történelmi járművek restaurálása és megőrzése tiszteletet jelent a múlt iránt, és hozzájárul a szőlészet kulturális örökségének megőrzéséhez.
 
Sokáig használtunk egy Németországból beszerzett szőlőművelő traktort ami a Bungartz & Peschke cég készített. Többféle motorral készítették, a milyenkében egy Angol 4 hengeres 35 lóerős Perkins hajómotor szuszog. Fordulékonysága elkápráztatja mai testvéreit, kormányművének köszönhetően első kerekeit szinte 90 fokban tudja elfordítani, (pontosan 87 fokban). Most próbáljuk mi is felújítani, így a későbbiekben szüretkor vagy fűnyírásra még hasznos lesz a számunkra.
 
A mostani Fendt traktorunk is már sok évet “lehúzott” először Németországban most pedig a Balaton-felvidéken. A 1989 ben készített Bajor gép számos újítást mondhatott magáénak amivel nagyban megkönnyítette a tulajdonosa dolgát. Ezért nem ritka látvány manapság sem a németországi, ausztriai szőlőterületeken. Ezek a gépek még az örökkévalóságnak készültek mai rokonaikkal szemben. Nagy előnyük, hogy még otthoni körülmények között is javíthatóak, már amennyire szükség van erre. 
 
Tamás Ervin