A gyógynövények csodálatos növények, amelyek nemcsak ízletesek és illatosak, hanem egészségesek is. A gyógynövények segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni számos betegséget, javíthatják az emésztést, a vérkeringést, az immunrendszert és a hangulatot. A gyógynövényeket frissen vagy szárítva használhatjuk főzéshez, teázáshoz, fürdőhöz vagy aromaterápiához. A gyógynövényeket könnyen termeszthetjük otthon is, akár cserépben, akár kertben. Íme néhány tipp, hogyan gondozzuk és használjuk a gyógynövényeinket:
 
– Válasszunk olyan gyógynövényeket, amelyeket szeretünk és gyakran használunk. Néhány népszerű gyógynövény a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a kakukkfű, a levendula és a citromfű.
– Ültessük a gyógynövényeket napos vagy félárnyékos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba. Tartsuk őket nedvesen, de ne áztassuk el őket. Távolítsuk el a sárga vagy elszáradt leveleket és virágokat.
– Szüreteljük rendszeresen a gyógynövényeket, hogy serkentsük a növekedésüket. A legjobb időpont erre a reggel, amikor még frissek és zamatosak. Használjuk fel őket aznap vagy tegyük őket hűtőbe egy nedves papírtörlőbe csomagolva.
– Ha szárítani szeretnénk a gyógynövényeket, akasszuk fel őket egy sötét és szellős helyre. Hagyjuk őket teljesen megszáradni, majd tároljuk őket légmentesen záródó üvegben vagy dobozban.
– Használjuk a gyógynövényeket kreatívan és bátran. Adjunk hozzájuk salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz, húsokhoz vagy desszertekhez. Főzzünk belőlük teát vagy limonádét. Tegyünk belőlük fürdővízbe vagy párologtassuk őket illóolaj formájában.
 
A gyógynövényekkel nemcsak ízesíthetjük az ételeinket, hanem gazdagíthatjuk az életünket is. Próbáljunk ki új fajtákat és recepteket, és élvezzük a gyógynövények adta előnyöket!

Tamás Ervin

 
Tamás természetesen más!