A csalánlé hatásos lehet számos kártevő és betegség ellen, amelyek a növényeket támadják. A csalánlé tartalmaz nitrogént, káliumot, vasat, kénkötést és szilíciumot, amelyek erősítik a növények sejtjeit és immunrendszerét². A csalánlé alkalmazásával megelőzhetjük vagy kezelhetjük például a következőket:
 
– Levéltetvek: ezek a kis rovarok szívogatják a növények nedvét és vírusokat terjesztenek. A csalánlé alkoholtartalma elpusztítja őket².
– Pajzstetvek: ezek a kemény páncélú rovarok szintén szívogatják a növények nedvét és mézharmatot választanak ki, amelyen gombák telepednek meg. A csalánlé alkoholtartalma feloldja a pajzsukat és elpusztítja őket².
– Lisztharmat: ez egy fehér poros bevonatot képező gomba, amely gátolja a növények fotoszintézisét. A csalánlé savassága megakadályozza a gomba fejlődését².
– Peronoszpóra: ez egy sárga foltokat és barna pelyvát okozó gomba, amely különösen a paradicsomot, a burgonyát és a tökféléket károsítja. A csalánlé savassága és szilíciumtartalma megakadályozza a gomba behatolását².
 
A csalánlével nemcsak védhetjük, hanem táplálhatjuk is a növényeinket. A csalánlé magas nitrogéntartalma serkenti a növények zöld részeinek növekedését, míg a káliumtartalma javítja a virágzást és a terméskötést². A vas- és kénkötés-tartalom segít megelőzni a klorózist (sárgulást), míg a szilíciumtartalom erősíti a növények sejtjeit és ellenállóbbá teszi őket a stresszhatásokkal szemben².
 
A csalánlé tehát egy természetes és hatékony permetezőszer, amelyet érdemes kipróbálni.
 
Tamás Ervin
Tamás természetesen más!