A csalán nemcsak gyógyhatású növény, hanem kiváló természetes permetezőszer is. A csalánlé segít megelőzni és kezelni a növényeket érintő kártevőket és betegségeket, valamint javítja a növények növekedését és ellenálló képességét. A csalánlé elkészítése egyszerű és olcsó, és bármilyen növényre használható. Íme néhány tipp, hogyan készítsünk és használjunk csalánlevet:
 
– Szedjünk friss csalánt egy tiszta helyről, lehetőleg virágzás előtt. Vágjuk apróra. Tegyük egy nagy edénybe vagy vödörbe.
– Öntsünk rá annyi lehetőleg esővizet, hogy ellepje a csalánt. Hagyjunk egy kis helyet a habzásnak. Fedjük le az edényt vagy a vödröt egy légáteresztő anyaggal, például egy pamut ruhával vagy egy muszlinnal, harisnyával.
– Tegyük a csalános edényt vagy vödröt egy napos vagy meleg helyre. Keverjük meg naponta egyszer. A csalánlé akkor kész, amikor abbamarad a habzás és erős szaga van. (Nagyon-nagyon erős szaga van) Ez általában 10-14 nap alatt történik meg.
– Szűrjük le a csalánlevet egy finom szűrőn vagy gézen keresztül. Tároljuk üvegben vagy műanyag flakonban hűvös és sötét helyen. A csalánlevet legfeljebb 6 hónapig tárolhatjuk.
– Használjuk a csalánlevet permetezésre. Hígítsuk fel vízzel 1:10 arányban. Permetezzük vele a növények leveleit és gyökereit hetente egyszer vagy kétszer. A legjobb időpont erre a reggel vagy az este, amikor nincs erős napfény.
 
A csalánlével nemcsak védhetjük a növényeinket, hanem táplálhatjuk is őket. Próbáljuk ki ezt a természetes és hatékony módszert, és élvezzük a csalán adta előnyöket!
Tamás Ervin
Tamás természetesen más!