Tamás Pince Csopak

A SZŐLŐBEN

Csopak egyik legjobb adottságú szőlőtermőhellyel rendelkezik a világon. Szőlőterületünk 3 ha nagyságú, 120-170 m tengerszint fölött fekszik a község déli lankáin. A talaj permi vörös homokkőből és meszes, márgás tengeri üledék talajból tevődik össze. A szubmediterrán klímának köszönhetően az időjárás kiegyensúlyozott. A terület nagy előnye az a tóról visszaverődő plusz 40-50% fénymennyiség, amit már a rómaiak is nagyra értékeltek. Ennek a sok összetevőnek az eredményeként karakteres, hosszú érlelésű, nagy potenciállal rendelkező borokat tudunk készíteni.

A terület 60%-án Olaszrizling, 20%-án Cabernet franc, és hozzávetőleg 30%-án Syrah, Merlot, Szürkebarát van.

A szőlőterületet saját magunk műveljük, és kizárólag ezt dolgozzuk fel borrá. A legtöbb mai modern önológiai segédanyag használatát elutasítjuk, sokkal inkább hagyatkozunk tapasztalatainkra. Következetesen próbálkozunk a természetes egyensúly fenntartására, ökologiai, perma, organikus művelésmóddal. Ennek eredményeképpen boraink nem követik az internacionálisan gerjesztett “áramvonalas” borstílusokat sem.

A PINCÉBEN

Boraink kizárólag fahordóban erjednek és ott is érlelödnek, fehérboraink minimum 8-10hónapig 500-800 l ászok hordókban. Vörösboraink 9-11 hónapig, 800 l ászok és barik hordókban. Az erjedésnél a természetes élesztökre hagyatkozunk, a kénen kívül más kémiai segédanyagot nem használunk a pincében

Felelősséget érzünk a csopaki bor identitásának, tipikusságának, régi hírnevének a megőrzéséért. Ezért nem használunk fajélesztőt sem, mert ez is hozzájárul az uniformizáltsághoz. Tudjuk, hogy egy globalizált világban az eredetinek, a hitelesnek, a megbízhatónak mind kiemelkedőbb értéke lesz.

Célul tűztük ki, hogy szilárdan kitartunk az ökológiai szőlőművelés mellett. Szigorú hozamkorlátozást alkalmazunk, alapelvünk az, hogy annyit avatkozzunk csak bele a borkészítésnél a természetes folyamatba, amennyi feltétlenül szükséges, hiszen a nagy bor a szölöben és nem a pincében készül.


A TAMÁS BOR

Az enyhe klíma és a sokrétű talaj ideális lehetőséget biztosít szőlőnk fejlődéséhez. Az egész évben végzett következetes kézimunka, a hosszú hordós érlelés megmutatkozik karakteres fehér és vörösborainkban. Így boraink a “természetes” borok kedvelői között mára már ismertek, és elismertek mind itthon és külföldön.


A FEJLŐDÉS

Szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani azokra is, akik most fedezik föl a maguk számára a bort. Minél szélesebb bázisa van egy társadalomban a borkultúrának, annál sikeresebb az ágazat létezése és fejlődése. Így született meg könyvünk “A TŐKÉTŐL A POHÁRIG” vagy az “ELSŐ” OLASZRIZLING TANÖSVENY Csopakon.

Helyben szeretnénk közösséget építeni, értékeket teremteni, hosszú távú szemléletet kialakítani. Törekszünk a fejlődésre amely összhangban van a természettel.