Levendula-citromos muffin
 
Hozzávalók:
 
A muffinokhoz:
– 200 g liszt
– 150 g cukor
– 120 g puha vaj
– 2 tojás
– 120 ml tej
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál vanília kivonat
– 2 teáskanál levendula zselé
 
A krémhez:
– 200 g krémsajt
– 100 g porcukor
– 2 teáskanál citromlé
– Levendula virágok a díszítéshez
 
Elkészítés:
 
1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy muffin formát papírkapszlikkal.
 
2. Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral.
 
3. Egy másik tálban keverd össze a puha vajat a cukorral, amíg krémes állagú lesz. Adj hozzá tojást, és alaposan keverd össze.
 
4. Felváltva add hozzá a lisztkeveréket és a tejet a vaj-cukor masszához. Minden adagot jól keverj el. Végül keverd hozzá a vanília kivonatot.
 
5. Az előkészített muffinpapírokba oszd el a tésztát egyenletesen. Minden muffinhoz középre tegyél egy teáskanál levendula zselét, majd fedd be könnyen a tészta.
 
6. Süsd a muffinokat a előmelegített sütőben kb. 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek, és egy tű tiszta állapotban kijön belőlük.
 
7. Amíg a muffinok hűlnek, készítsd el a krémet. Ehhez keverd össze a krémsajtot, porcukrot és citromlevet egy tálban, amíg sima állagú lesz.
 
8. Kenj egyenletesen krémet a kihűlt muffinokra, majd díszítsd őket levendula virágokkal.
 
Természetesen a krém helyett használhatsz a tetejére a tojásfehérjét porcukorral (ki milyen édesen szereti), gőz fölött kemény habbá verjük, a muffinokra nyomjuk egy habzsákkal, majd így tovább sütjük 190 fokon 5 percig. 
 
Ezek a levendula-citromos muffinok ízletes és frissítő finomságok a nyárra. A puha muffin tészta levendula zselével a közepén tökéletesen illik a friss citromos krémhez. Az elegáns levendula virágok a tetején pedig még különlegesebbé teszik ezeket a süteményeket. Élvezd ezeket az édes csemegéket egy nyári buliban vagy különleges falatként bármikor.
 
Jó étvágyat kívánok!
 
Íme néhány javaslat, hogyan élvezheted még a levendula zselénket:
 
1. Pirítóson vagy zsemlén: Kenj levendula zselét friss pirítósra vagy ropogós zsemlére. Ez édes, virágos ízt ad a pékárúknak.
 
2. Sajttál tetején: Szolgáld fel levendula zselét különféle sajtok tetején. Az enyhén fanyar sajt és a édes levendula íze tökéletes ízkombinációt eredményez.
 
3. Desszertekben: Használd a levendula zselét tölteléknek vagy tetejére desszertekben, mint például palacsintákban, gofrikban, joghurtban vagy fagylaltban. Ez enyhe levendula aromát kölcsönöz az édes finomságoknak.
 
4. Mártogatósként: Használd a levendula zselét friss gyümölcsök vagy kekszek mártogatásához. Ez érdekes ízjegyet ad a snackeknek.
 
5. Koktélokban: Használd a levendula zselét koktélhoz. Kombináld pezsgővel vagy proseccoval egy frissítő és aromás levendula koktélhoz.
 
Ne feledd, hogy a levendula zselé intenzív aromával rendelkezik. Használd mértékkel, hogy az íz ne legyen túl erős. Kísérletezz különböző kombinációkkal, és fedezd fel saját kedvenceidet a levendula zselé élvezetéhez.
 
Tamás Ervin