Irish Coffe

A tökéletes ír kávé. Sokan így jellemzik a kávé, a likőr és a whiskey elegyéből álló italkülönlegességet, ami remek vacsora utáni finomság.

A tökéletes ír kávé 4 összetevőből áll: kávé, cukor, tejszín és whiskey. Ezt lehet fokozni az egyéni ízlésnek megfelelően ,ha kéávból erőset, nagyon erőset, netán gyengét készítünk, továbbá barna cukrot, vagy karamellizált cukrot használunk és olyan is előfordul, hogy szentségtörést elkövetve nem ír, hanem skót whiskey-t töltünk a pohárba…

De most kezdjük a legelején:

Maga az ír kávé – vagy annak egy változata – már több mint 100 éve létezik. Viszont a formája, ahogyan ma készítik az italt, az 1940-es években született meg. Megalkotója a Shannon Nemzetközi Repülőtér mellett fekvő Foyne’s étterem akkori szakácsa, Joe Sheridan volt. Egy rossz hangulatú estén, hogy felpezsdítse kicsit a pilóták hangulatát, Sheridan whiskey-t tett a kávéjukba. A történet szerint így született az ír kávé – s a kávé, whiskey és tejszín alkotta ital rövid idő alatt népszerűvé vált az óceán mindkét partján.

Ír kávé – hozzávalók:

  • 20 ml felkevert tejszín
  • 10 g (2 teáskanálnyi) barna cukor
  • 30 ml ír (és nem skót) whiskey
  • Fél csésze főtt kávé

1. lépés – A kávé elkészítése

Főzzük le a kávét az általunk kívánt módon.

2. lépés – A pohár előkészítése

Fogjunk egy talpas poharat és hevítsük azt fel meleg vízzel, majd a vizet öntsük ki.

3. lépés – A whiskey hozzáadása

Öntsük a whiskey-t a pohárba, adjuk hozzá a kávét és keverjük őket össze. Hagyjunk kb. 1 cm helyet a pohár tetején, hogy legyen hely a tejszínnek.

4. lépés – A cukor hozzáadása

Az italt addig kell kevergetni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik – a pohár alján nem maradhat üledék! Mindez azért fontos, mert az oldott cukor segít abban, hogy a tejszín a kávé tetején maradjon – anélkül az egyszerűen belesüppedne az italba.

5. lépés – A tejszínhab hozzáadása

Helyezzünk egy teáskanalat a kávé felszínének tetejére. Ezután óvatosan öntsük a tejszínt a kanálra, s így az a kávé tetején marad, attól jól elkülöníthető réteget alkotva. Aki szeretné extrázni, az ráönt némi öntetet is.

6. lépés – A felszolgálás

Távolítsuk el a kanalat és szolgáljuk fel az italt. Az ír kávé fogyasztásának helyes módja az, ha az italt a habon keresztül isszuk meg, és egyáltalán nem keverjük össze.

Tamás természetesen más!

2019-02-13T06:43:01+00:00